Multifuel og andre benzinbrændere

Så kommer vi over til den nok mest advancerede brænder af dem alle: Multifuel. Nu er det ikke bare at dreje på håndtaget og sætte lighteren til. Der skal pumpes, forvarmes og justeres. Foruden dette skal man også vide hvilket brændstof en Multifuel brænder passer til og huske at sætte den rigtige dysse på, hvis man skifter brændstof. Men okay, det er heller ikke raketvidenskab - men man kan brænde fingrene.

multifuel og benzinbrændere

Læs Guide til brændere del 1- Wood stove og Bushbox samt andet kogegrej til brænde   

Læs guide til brændere del 2 - Spritbrændere og sprittabletter 

Hvad kan multifuel

Vi skal derfor ud på en rejse i brændere der kræver noget af dig, hvis du vil have noget igen: Men når først de køre, kan vejret kaste hvad som helst efter dem - de stopper ikke før du vil.

Fordele ved multifuel

- Høj brændværdi
- Effektive i al slagsvejr
- Røgfrie
- Kan køre på næsten alt
- Lugter ikke 
- Let anskaffelse af brændstof
- Billig anskaffelse af brændstof
- Let opbevaring
- Kan repereres i vildmarken
- Mere miljøvenlig end gas
- Tag præcis det brændstof med du skal bruge

Er det koldt udenfor? Intet problem for en multifuelbrænder. De er stabile, forholdsvis effektive og så er det let at opbevare brændslen - både i pumpeflasken og en 0,5 liters plastiksflaske. Det giver minimal vægt og affald fra brændstoffet. Er du fiks på fingrene kan du reperere brænderen i marken da der følger reperationskit med.

Der er næsten samme brændværdi på benzin som gas, så du skal ikke slæbe så meget brændstof med ud. Du kan tage præcis den mængde brændstof med som du skal bruge. Med gas f.eks. er du afhængi af mængden der er i dåsen (100g., 230 g. osv.) og du kan umiddelbart ikke se hvor meget der er tilbage. Din pumpeflaske kan genfyldes, så du ikke skal smideenmassedåserud (miljøvenligt). Benzin priserne er lave i øjeblikket, men selv når priserne er høje er benzin meget billigt at anskaffe i forhold til gas.

Ulemper ved Multifuel

- Pris
- Langsomme
- Larmer
- Tunge
- Går i sykker
- Lugter lidt
- "Besværlige"
- Man kan spilde brændstof

primus multifuel

Tid er jo altid relativt, så hvis vi sidder ude i -25 C. så er multifuel brændere hurtige (ikke meget andet virker ved disse lave temperaturer), men ved normale vejrforhold slår gas multifuel. Mange multifuels larmer, men man kan dog få nogle med "lyddæmper", f.eks. MSR Whisperlite. Der er mange bevægelige dele og pumper der kan gå i stykker. De lugter lidt, når man hælder nyt brændsel på pumpeflasken og når man slukker multifuelbrænderen men... ja så slemt er det jo ikke.

Forskellige multifuelbrændere

Spritbrænder Primus OmniFuel Primus
OmniLite TI
Trangia Multifuel x2 MSR XGK 
Expedition
MSR Whisperlite
Universal
MSR Whisperlite
International
Antal personer 1-4 1-4 1-4 1-4 1-4 1-4
Vægt 441 g. 239 g. 525 g. 480 g. 549 g. 441 g.
Mål 14x7x8,5 cm. 11,4x9 cm. - - - -
Watt 3000 2600 1600 ? ? ?
Tilbehør Pakpose,
pumpe,
flaske,
gasregulator,
rep.kit
Pakpose, 
pumpe,
flaske,
gasregulator,

rep.kit

Pakpose,
pumpe, 
flaske,
gasregulator,
rep.kit.

Pakpose, 
pumpe, 
flaske,
gasregulator,
rep.kit,
læskærm,
beskytter
Pakpose, 
pumpe, 
flaske,
gasregulator,
rep.kit,
læskærm,
beskytter
Pakpose, 
pumpe, 
flaske,
gasregulator,
rep.kit,
læskærm,
beskytter
Pris

Ca.1399,-

+Pris 1119,-

1900,-

+Pris 1520,-

1499,-

+Pris 1199,-

1399,-

+Pris 1199,-

1029,-

849,-

+Pris 679,-

MSR angiver ikke Watt på deres brændere. Jeg skrev og spurgte og fik et ret fedt (og meget nørdet) 4 siders svar tilbage. Jeg må desværre ikke udgive svaret, men kan kort fortælle at Watt vil være relativt og derfor vil de ikke angive - fair nok! I nedenstående liste står angivet hvilket brændstof som du kan benytte. I MSR's tilfælde kan du kyle det meste der kan brænde og er flydende, ned i flasken.

simre paa multifuel

Primus OmniFuel

Vild, vildere, OmniFuel. Vi lægger hårdt ud med en multifuelbrænder der sluger alt man kaster efter den. Primus OmniFuel kan køre på:

- Benzin
- Diesel
- Petrolium
- Gas
- Rapsolie
- Bunkerfuel

Jeg er sikker på at hvis du kaster et træ ned i flasken, så skal det nok komme ud som ild!

Primus er kendte for deres robuste design og de skuffer ikke deres brugere. Hvis du vil have en brænder der kan køre på alt hvad du kan finde på din vej, så er der ingen grund til at læse videre.

Primus OmniLite TI 

Lillesøsteren til OmniFuel er Primus OmniLite TI der er lettere og mere effektiv. Den er designet til verdens bedste og mest effektive gryder ETA og så er vi tæt på at have den perfekte brænder. Primus OmniLite kan køre på: 

- Benzin
- Diesel
- Petrolium
- Gas
- Rapsolie
- Bunkerfuel

Altså det sammen som OmniFuel.

Trangia Multifuel x2

I skarp konkurrence kommer Trangia Multifuel x2. På nogle dele står der "Primus" printet, men Trangia er sin eget, nemlig: Trangia (nok sagt, ikke?). Trangia Multifuel x2 kan køre på:

- Benzin
- Diesel
- Fyringspetrolium
- Gas
- Sprit

Rense binzin og fyringspetrolium anbefales for reneste forbrænding. Multifuelbrænderen passer ned i alle Trangiasæt (undt. Trangia Mini).

MSR XGK Expidition

I 35 år har du kunne stole på den mest benyttede multifuelbrænder til ekspeditioner i bjergene. MSR XGK har nogle imponerende kogetider af multifuel at være, men umiddelbart kan den ikke køre på lige så meget som konkurrenterne:

- Benzin
- Diesel
- Petrolium
- Bunkerfuel

MSR Whisperlite Universal

Kan du høre det? Nej vej? MSR Whisperlite serien behøver ikke larme for at få opmærksomhed. Har du været på tur med en der fyre op for Harley-Davidson værkstedet, så vil du elske Whisperlite. Fred i naturen - NU! MSR Whisperlite Universal kan køre på:

- Benzin
- Diesel
- Fyringspetrolium
- Gas

MSR Whisperlite International

Din stille ven i Whisperlite serien. Lettere og billige end Universal og så kan de køre på samme brændsel:

- Benzin
- Diesel
- Fyringspetrolium

MSRs multifuel brændere er de mest populære herhjemme (og nok også på verdensplan).

Multifuelbrændere med på rejsen 

Hvis du skal et sted hen, hvor de ikke har standard gasdåser eller du simpelthen ikke ved om du kan skaffe nogle, så er multifuel det sikre valg. Selv ude i de mest øde egne af verden, hvor der dog stadig er en vej, er der benzin og diesel. Du kan derfor skaffe brændsel alle steder og være sikker på at kunne lave mad og koge vand til the og kaffe.

Da du ikke må have gasdåser med i fly, kan multifuel være det eneste valg. Det kan også være at du ikke kan nå forbi en outdoorbutik, når du kommer til din destination. Igen er det lettere at skaffe benzin, petrolium, rensebezin eller hvad din multifuel kan køre på.

msr whisperlite

Hvorfor vælge multifuelbrænder?

Jeg sidder på en træstamme ved siden af en kvinde. Jeg er lidt på spanden, for jeg har lovet frokost på MSR Reactor, men af en eller anden grund virker den ikke. Kvinden er krævende og kigger op med det der kvindeblik: "jeg vidste det - du dur ikke til en skid gør du?" (men de (kvinderne red.) mener det selvfølgelig ikke så hårdt). Jeg har trumfet den en gang ved at have en tarp med, da det begyndte at regne og jeg trumfer igen: 

Op ad tasken hiver jeg min MSR Whisperlite International - maden er reddet og det behagelige kvindesmil: "Du er nu god nok" kommer frem på hendes læber. Et splitsekund efter at have smagt sødmen, flygter jeg panisk ud fra tarpen med multifuelbrænderen i hånden og det sidste jeg ser til hende, før alt er under kontrol igen, er at hun står og tramper på den brændende skovbund. Der står 1 meter ukontrollerede høje flammer op fra multifuelbrænderen og da de er brændt ud, er brænderen vidst også klar.

Vi fik mad... men...

Multifuel er ikke lige til og jeg gav den vidst lidt for meget benzin til forvarmeren - satans også.

Pointen er at multifuel ikke er lige så "idiot sikre" som f.eks. gasbrændere. Det er ikke en brænder som du skal tage med på ture, uden først at have testet dem hjemme (i haven!) et par gange, før du er fortrolig med den. Du vil dumme dig, men du kan så bagefter kalde dig selv ekspert (man bliver jo først ekspert når man har dummet sig).

msr multifuel

Du skal vælge multifuel hvis du kommer ud i ekstremt vejr eller højder der kræver benzin ell. lign som brændstof. Og så er der den med tilgængeligheden ude i den store verden. Skal du bare ud at vandre på vores bredegrader, så kan du vælge en multifuelbrænder hvis du bare vil nørdehygge med en sjov og anderledes brænder. 

Jeg har ikke selv fundet den store grund til at benytte multifuel (andet end hyggen), men måske du har pointen? Så skriv det gerne i kommentarene til artiklen (kræver login).

Gode råd til multifuel

Du kan blive overtalt af sælgeren i outdoorbutikken, der med verdens bedste råd siger "Multifuel er det eneste rigtige". Hvis han står i en Friluftsland og ligner en klatrer eller en fra Eventyrenes Klub på polar ekspedition (jep - sådan købte jeg min første brænder...), så har han ret. Ellers ikke. Sagt på en anden måde, så er det som skrevet vejrforhold, højdemeter eller rejse der afgøre valget.

Lader du dig alligevel overtale så:

1) Køb den mindste pumpeflaske

Du kan altid tage en masse 1/2 liters flasker med, men du kan ikke skærer ned på din 1,5 liters. Køb derfor den mindste pumpeflaske og hav brændstof med i 1/2 liters plastflasker (såsom de grønne fra rensebenzin eller lign). Hæld brændstoffet på pumpeflasken når det kræves.

2) minimer vægt

Hvis du følger råd 1, så har du også muligheden for at minimere din vægt i rygsækken. En 1/2 liters plastikflaske vejer jo ikke meget, men det gør en gasdåse f.eks.Du slæber derfor kun på det brændstof du skal bruge og kan hurtigt komme af med de tomme flasker. Her kan det være et størrer problem med gasdfåser.

3) Hvad køre multifuel på?

Vær meget opmærksom på hvilket brændstof multifuelen kan brænde. Vær også opmærksom på om du benytter den rette dysse. På nogle multifuel skal du skifte dysse efter hvilket brændstof du bruger.

4) hæld ikke alt for meget benzin til forvarmeren

Multifuel har forskellige måder at forvarme på, men husk at benzin og lign. er ret kraftigt og noget mere ukontrolerbart end gas på dåse. Hvis du læste historien om mig og forvarmeren længere oppe, så ved du også hvorfor...

5) Tag din tid

Hav nu tålmodighed med din brænder. Det nytter ikke at stresse rundt. Lyt til lydene, se på flammerne, rør rundt i gryden. Man kan let komme til at give den lidt for meget og så kan det gå stærkt med at brænde gryderetten på (og skovbunden af).

Som med et bål der skal startes, skal man også give sig god tid med multifuel, for det kan gå (og går) galt. Men, det er nu ikke fordi du skal frygte benzinbrænderne (kun idioter der er med på turen), så du kan sagtens benytte dem og hvis du er i tvivl, så se denne video:

6) Hav altid reparationssættet med

Som med alt andet, ved du at din multifuel går i stykker når du ikke har sættet med...

7) Køb en lyddæmper

Er du ikke døv endnu, så bliver du det... Multifuel larmer, så vil du nyde naturens lyde i stedet for lyden af en raket der farer til vejrs, så køb noget andet - eller MSRs Whisperlite. Kender du andre typer der ikke larmer?

Hyldest til Optimus Svea 123 R

Optimus Svea 123 R er verdens første kompakte brænder. Det er en benzinbrænder der kører på rensebenzin og så er den meget let at anvende. Den blev opfundet i 1955 og i 1969 blev opfindelsen købt af Optimus. Den har altså mere end 60 år på bagen og opfindelsen er til dato slet ikke så dum.

optimus svea 123 r

Tager man en on-top gasbrænder (med gasdåse), kommer Svea 123 R stadig tæt på i størrelsen. Med en vægt på 548 g. vinder de nyere opfindelser dog. Resten af fordele og ulemper fra toppen af denne artikel gælder også denne.

Det der er meget imponerende ved Svea 123 R er foruden ovenstående, at du rent faktisk stadig kan købe den i dag. Optimussen er stadig i handlen efter 60 år og du kan se den her: http://spejdergear.dk/shop/optimus-svea-123-1544p.html

Vi er ved at teste den, så følg med på Outsite, så ser du videoen med testen senere.

Billeder af MSR Multifuel samt Primus Spider venligst udlånt af Aksel Steen Christensen fra: http://outdoorfreak.dk/ 

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.

Læs vores gratis Outdoor Magasin: (3)

Læs også (2)