fbpx

DIY/Hjemmelavet rammesav

Hvilken sav skal jeg have med? Den må ikke veje noget, fylde noget eller koste noget. Jamen her er svaret: Lav din egen rammesav. Med den hjemmelavede rammesav skal du kun have klingen med, resten af materialerne kan du finde i naturen.

IMG 2003

Et sjovt lille projekt. Kan du denne teknik, behøver du at medbringe selve savklingen på din næste tur. Med lidt håndelag kan du lave denne sav på blot 15 minutter.

Du skal bruge: En savklinge. To metalstumper. Snor. Jeg købte en savklinge til en brændesav fra Bahco. Pris 24 kr.

Du kan bruge savklingen til at save de stumper grene, du har brug for. Du skal finde en egnet gren - mellem 3 og 4 cm i diameter er fint. Her har jeg brugt fyr, som er forholdsvis solidt træ. Pil, birk, gran og kastanje er f.eks. ikke så velegnet.

Jeg bruger fersk træ. 

Saven består af følgende dele:
- savklinge
- to arme (lodrette stykker i enderne)
- en bom (vandret afstandsstykke i midten)
- spændesnor
- spændpind

Bommen skal være en anelse kortere end klingen. Bommen spidses til i hver ende i flad og jævn form.

Armene skal være 30-40 cm lange. Bliver armene for lange, bliver saven hurtigt ustabil at arbejde med. Disse forsynes med et hak, som passer med de spidse ender af bommen. Hakket skal sidde nogenlunde midt på grenstykket, for at give et jævnt træk/tryk mellem spændesnor, bom og savklinge. jo bedre man får tilpasset arm og bom til hinanden i samlingen, jo mere stabil bliver saven at arbejde med.

Afstanden mellem klingen og bommen bestemmer hvor tykke emner, der kan saves over. Savklingen monteres i bunden af armene, her skal saves et langsgående snit i hver arm. Savklingen sikres med møtrikker, ståltråd eller andet holdbart materiale.

Spændesnoren skal være lidt mere end dobbelt længde af savklingen. Den lægges som en åben løkke over toppen af armene. Hele saven spændes vha spændpinden, som vrides rundt i løkken indtil saven virker stabil.

God arbejdslyst

 Hjemmelavet/DIY ildtænding  Hjemmelavet/DIY Røggas brænder  Hjemmelavet/DIY Pulk
 hjemmelavet ildtaending  hjemmelavet roeggas braender  hjemmelavet pulk
Redaktør
Lars er kendt for at vinde "Alene i Vildmarken" og er desuden aktiv redaktør på Outsite. Han er instruktør i Team-Nord der tilbyder Danmarks bedste outdoorkurser!

Læs også