fbpx

Regler for bål i naturen

I denne E-Learning lærer du om regler for bål i naturen i Danmark.

Regler for bål i Danmark og i danske skove. Vi ser på hvad du må og ikke må, når du skal lave bål. Når du kender reglerne, må du faktisk meget mere end du tror.

regler for bål

Bålregler

Reglerne for bål i Danmark er forholdsvis simple og ikke svære at overholde, og når vi dyker ned i dem, kan vi se, at vi må lidt mere end vi tror. Og der hvor vi ikke må lave bål, kan vi som regel erstatte bålet med et godt alternativ.

Denne artikel er en del af vores E-Learning om bål. Denne artikel er dog gratis for alle. Hvis du er interesseret i at lærer meget mere om bålet, så læs med nederste, i denne artikel.

Det må du - regler for bål

Herunder ser vi på regler for bål i den danske natur. Før du overhovedet tænker på at lave bål, skal du kontrollerer om der er bålforbud/afbrændingsforbud. Det kan du gøre her: https://brs.dk/da/borger/forebyg-brand/brandfare.dk

bålregler

Bål i skoven

Reglerne for bål i offentlige skove er ganske simple.

Du må gerne:

- Tænde bål på etableret bålpladser

Let ikke? Hvis der er et etableret bålsted i skoven, så må du gerne lave bål der. Givet at det er Naturstyrelsen der har lavet bålstedet, selvfølgelig.

Det må du ikke:

- Tænde bål i skovbunden

Også let ikke? Du må altså ikke bare lave et bål hvor det passer dig. Det er selvfølgelig både af hensyn til brandfare, men også naturen. Hvis du laver bål kan naturen være mange mange år, om at etablerer sig igen.

Det kan du som alternativ

Tænde dit kogegrej. Du må gerne tænde dit kogegrej i offentlige skove. Hvis du benytter dig af fri teltning, så må du altså gerne lave mad på din gasbrænder. Den skal dog være i et lukket system, ala Trangia, Jetboil, MSR WindBurner o.l.

Regler for bål i private skove er forskellig for skov til skov, men som tommelfingerregel står reglerne, ved indgangen til skoven. Bålpladser der er officielle vil også være ganske tydelige.

leave no trace anbefalinger

Leave No Trace har desuden nogle gode retningslinjer for bål i naturen. Læs dem her: https://www.outsite.dk/tips-og-tricks/lovgivning/leave-no-trace/910-de-7-principper-i-leave-no-trace 

Regler for bål på stranden

Du må gerne:

Tænde bål på stranden

Der hvor der ikke vokser nogen, altså på det rene sand, må du gerne lave bål. Husk nu at sluk bålet igen. Øs litervis af vand på bålet, og bliv ved, selvom det ser ud til at være slukket. Mærk evt. efter med håndfladen, om der stadig er varmt. Du husker måske skrækhistorierne, med børn der bliver forbrændt, fordi de træder i et bål, der ikke er slukket korrekt. Dette fordi et bål kan ulme meget meget længe.

Regler for bål andre steder

Hvis du f.eks. vandre en vandrerute, og ønsker at lave mad over bål, udenfor skoven og væk fra stranden, er der også klare regler. Som regel befinder du dig på privat grund, og her er det som udgangspunkt forbudt at tænde bål.

Det må du gerne:

Tænde bål på tydeligt markeret bålpladser

Det må du ikke:

Som regel må du faktisk ikke lave bål

bålsted

Links til regler om bål

Love og regler om bål kan være kringlet at læse. Vi har derfor samlet materialet fra forskellige hjemmesider:

Brandfare: https://brs.dk/da/borger/forebyg-brand/brandfare.dk
Naturstyrelsen: https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/aktiviteter/spis-i-naturen/saadan-laver-man-baal/
Retsinformation: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2014/1339

I retsinformationen er det værd at bemærke, at du kan stillet til ansvar (også økonomisk) hvis du ikke overholder reglerne, eller handler uforsvarligt.

Viden om Friluftsliv: https://www.videnomfriluftsliv.dk/tema/sikkerhed/regler-om-baal

E-learning

Vi har startet vores helt nye E-learning op, hvor OutsiteX medlemmer gratis kan læse med. De første emner er: Bålet, shelters og hængekøjer. Mange emner følger herefter. Meld dig ind nu og læs allerede de første artikler…

Tilmeld dig lige her: https://www.outsite.dk/om-outsite/bliv-medlem-af-outsite

Dine fordele:

- Gratis vandreture
- Rabat i outdoorbutikker
- Rabat på kurser
- Rabat på vandreguides
- Lån gratis grej
- Læs +artikler
- Gratis foredrag
- Gratis kursus
- Gratis vandreguides
- Gratis workshops
- Gratis E-learning